Zwembad De Neul, Sint Oedenrode

Opdrachtgever: Gemeente Meijerstad
Locatie: Sint Oedenrode
Programma: zwembad
bvo: ca. 2475 m2
Soort opdracht: Design & Build
Architect: Wind Architecten Adviseurs
Status: opgeleverd 2022

 

Programma

Het huidige zwembad De Neul was verouderd en toe aan vernieuwing. De locatie kenmerkt zicht door de ligging aan de rand van een woonwijk en de rivier de Dommel. Om het volume van het nieuwe zwembad in deze omgeving te verankeren is het gebouw ontworpen als belangrijk decor aan de parkeervoorziening, de woonwijk en de rivier de Dommel. De keus is een eenvoudig en compact gebouw met een zeer functionele en compacte footprint, ook om zoveel mogelijk oppervlak van de groene omgeving te respecteren. De hoofdvorm is eenduidig een stevige plint met een houten volume voor de zwemzaal die schuin afloopt naar de rivier de Dommel.

 

De Plint

De plint is robuust van zandkleurige metselwerk die mooi aansluit bij de woningbouw van de wijk. Daar waar nodig zijn de gevels voorzien van vensters die veel daglicht tot diep in het gebouw brengen, maar ook interactie aangaan met de omgeving. Daglicht is de basis voor een gezond binnenklimaat. Het volume van de zwemzaal is bekleed met lokaal geoogst populierenhout. Vroeger werd populierenhout vooral gebruikt voor klompen, maar nu is er een proces waarmee het hout te verduurzamen is voor buitengebruik. Het hout wordt gestoomd en dan gaat het zo’n vijftig jaar mee. Er worden jonge populieren terug geplant, zodat er over 25 jaar nieuwe bomen staan die gerooid kunnen worden.

 

Voor de afwerking van het interieur is er gekozen voor een rustig en natuurlijk kleuren palet, dat bestaat uit houten plafondafwerkingen in de zwemzaal, populierenhouten plafondafwerking in de horeca en wandafwerking in de zwemzalen. Gecombineerd met een lichte vloeren en licht tegelwerk. Als kleuraccent is er ter plaatse van de horeca, kleed accommodatie en douches gekozen voor een warme zeegroene kleur in een opvallend patroon.

Via de hoofdentree komt u uit in de centrale hal van het complex; het centrale hart van het gebouw met een warme, natuurlijk en sportieve sfeer met overzicht over de zwemzaal.

 

Twee zwembaden

Binnen de gemeente Meierijstad worden 2 zwembaden vervangen voor nieuwbouw, zwembad De Neul in St. Oedenrode en zwembad De Beemd in Veghel. Beide zwembaden zijn identiek aan elkaar qua omvang, programma en vormgeving. Het verschil zit ‘m in de identiteit van de locatie en wensen van de eindgebruikers.

 

In de media