Bouwmanagement | Wind Design en Build

Zwembad De Beemd, Veghel

Opdrachtgever: Gemeente Meijerstad
Locatie: Veghel
Programma: zwembad
bvo: ca. 2475 m2
Soort opdracht: Design & Build
Architect: Wind Architecten Adviseurs
Status: in uitvoering

 

Twee zwembaden

Binnen de gemeente Meierijstad worden 2 zwembaden vervangen voor nieuwbouw, zwembad De Neul in St. Oedenrode en zwembad De Beemd in Veghel. Bij beide zwembaden zijn identiek aan elkaar qua omvang, programma en vormgeving. Het verschil zit ‘m in de identiteit van de locatie en wensen van de eindgebruikers. In zwembad De Beemd is dit de toevoeging van wellness in de vorm van een whirlpool, een sauna en een stoomcabine.

 

Programma

Het huidige zwembad De Beemd is verouderd en toe aan vernieuwing. De locatie kenmerkt zicht door de binnenstedelijke ligging en aan de rivier de Aa. Het ontwerp is compact met een zeer functionele en compacte footprint, De hoofdvorm is eenduidig een stevige plint met een houten volume voor de zwemzaal die schuin afloopt naar de rivier de Aa.

De plint is robuust van rode metselwerk die mooi aansluit bij de woningbouw van de wijk. Daar waar nodig zijn de gevels voorzien van vensters die veel daglicht tot diep in het gebouw brengen, maar ook interactie aangaan met de omgeving. Daglicht is de basis voor een gezond binnenklimaat. Het volume van de zwemzaal is bekleed met lokaal geoogst populierenhout. Vroeger werd populierenhout vooral gebruikt voor klompen, maar nu is er een proces waarmee het hout te verduurzamen is voor buitengebruik. Het hout wordt gestoomd en dan gaat het zo’n vijftig jaar mee. Er worden jonge populieren terug geplant, zodat er over 25 jaar nieuwe bomen staan die gerooid kunnen worden.

 

Interieur

Voor de afwerking van het interieur is er gekozen voor een rustig en natuurlijk kleuren palet, dat bestaat uit houten plafondafwerkingen in de zwemzaal, populierenhouten plafondafwerking in de horeca en wandafwerking in de zwemzalen. Gecombineerd met een lichte vloeren en licht tegelwerk. Als kleuraccent is er ter plaatse van de horeca, kleed accommodatie en douches gekozen voor een warme kleur in een opvallend patroon.

Via de hoofdentree komt u uit in de centrale hal van het complex; het centrale hart van het gebouw met een warme, natuurlijk en sportieve sfeer met overzicht over de zwemzaal.