Bouwmanagement | Wind Design en Build

Gymzaal Korreweg, Groningen

Opdrachtgever: Gemeente Groningen
Locatie: Korreweg, Groningen
Programma: gymzaal
bvo: ca. 593 m­­2
Soort opdracht: Design & Build
Architect: Wind Architecten Adviseurs
Status: in uitvoering

 

Programma

De nieuw te bouwen gymzaal ligt in het zuidoostelijke deel van de Oost-Indische Buurt in de Korrewegwijk in Groningen. In deze parkachtige omgeving ligt een scholenensemble waarbij de gymzaal als sluitstuk wordt toegevoegd langs het park met een entree naar de Korreweg.

De hoofdvorm is eenduidig en herkenbaar. De laagbouw sluit aan bij de laagbouw van de scholen en geeft aan het plein een mooie schaal verkleining naar de menselijke maat. De plint is robuust en opgebouwd met gevelstenen. De kleur van de gevelsteen is afgestemd op de omliggende bakstenen gevels in het schoolensemble. Net als bij de scholen heeft de hoogbouw een verbijzondering. Bij de gymzaal kiezen we voor een vlakke gevelbeplating. Daar waar nodig zijn de gevels voorzien van vensters die veel daglicht tot diep in het gebouw brengen. Daglicht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en interactie met de omgeving.

De gymzaal is transparant zowel aan het schoolplein als aan het park voor interactie tussen binnen en buiten.

 

Identiteit

De gymzaal ligt in het Park Oost-Indische Buurt. Dit park is onderdeel van de Oost- en West-Indische buurt in de Korrewegwijk. Als hoeksteen van het scholenensemble krijgt deze gymzaal een eigen identiteit die past en geworteld is binnen deze wijk. In het metselwerk en de gevelbeplating brengen we een traditioneel textuur aan uit Indonesië, afkomstig uit de traditionele Batik kunst. Batik betekent in het Javaans: ‘veel puntjes’. Batik wordt gebruik bij het bewerken van stoffen die als kledingstuk, Sarong (wikkelrok), wordt gedragen. Er zijn verschillende Batik patronen die door heel Indonesië worden toegepast. In dit ontwerp is de Kawung Batik toegepast in de gevels van de gymzaal. Dit symmetrische patroon van cirkels wordt in de gevelbeplating gefreesd.

Het Batik patroon op een Sarong wordt langs de randen omkaderd door een band, driehoeken of kruizen om de Sarong af te maken. Deze rand passen wij toe in het metselwerk van de plint.